Skal du prøve Sup Board? Seks gode råd til at få en god første gang

Flere og flere danskere er begyndt at stand up paddle, og mange flere vil gerne med på bølgen. Når du skal ud at stå på sup board den første gang, er der mange ting, der kan optimere chancerne for, at du får en rigtigt god oplevelse. Stand up paddling er sjovt og forholdsvis let at lære, specielt hvis du forholder dig til de følgende seks råd.

Hav en våddragt

Det er meget sjovere at stand up paddle, hvis du gør det iført en våddragt af god kvalitet. Våddragten gør, at du kan holde varmen, hvis du falder i vandet, og som nybegynder på et paddleboard, er risikoen for at vælte et par gange meget høj. En god våddragt passer dig i højden, og strammer tæt ind til din krop, så der ikke er nogen lufthuller mellem din krop og stoffet i dragten. 

Køb et board af god kvalitet

Stand up paddling er en ret billig hobby, når først man har skaffet sig det nødvendige udstyr. Det kan være fristende at gå efter et af de helt billige boards, men disse kan gøre den første oplevelse på boardet en del sværere, end det faktisk behøver at være. De billige boards er mere tilbøjelige til at vælte eller punktere, og de bryder ikke vandet lige så let som de lidt dyrere. Det betyder, at man skal bruge markant flere kræfter på at skabe fremdrift, når man arbejder med åren. 

Når man er i starten af en læringsproces, er det vigtigt at minimere frustration, så man er bedre i stand til at blive i processen. Derfor er det en god idé at give lidt flere penge for et board, der ikke er blandt de aller billigste. Det er lidt hårdere ved pengepungen, men det giver en stor fordel i forhold til at gøre læringsprocessen lettere og sjovere.

Hav en dygtig instruktør med dig

Når man skal lære at stand up paddle, er der nogle grundlæggende teknikker, der er vigtige at få på plads. Hertil kan det være en god idé at have en dygtig og rutineret instruktør, der kan støtte en i at lære teknikkerne, så man ikke skal opfinde den dybe tallerken selv.

Der findes et væld af foreninger rundt omkring i de danske kystbyer, som alle dyrker stand up paddling i fællesskab. Mange af disse har uddannede instruktører, der er meget villige til at instruere nye tilkommere i foreningerne. Derfor kan det være en rigtigt god idé at støtte op om en lokal forening for stand up paddling ved at melde sig ind i den. På den måde styrker man det lokale miljø omkring aktiviteten, og man gør det muligt at få kyndig instruktion.

Vær tålmodig

De første mange gange, man står på et paddleboard, vil man måske opleve, at det kan være svært at holde balancen. Der er mange ting, man skal have fokus på på én gang. Man skal både holde balancen, skabe fremdrift med åren, holde øje med bølger og styre boardet i den rigtige retning. Alle disse ting er i sig selv forholdsvis simple, men når man som nybegynder skal forsøge at gøre det hele på én gang, kan det godt blive vanskeligt for mange.

Derfor er det vigtigt at væbne sig med tålmodighed. De første par timer på boardet kan være svære, men efter det, bliver det meget lettere for langt de fleste. Der er altså en succesoplevelse i vente, hvis du er i stand til at komme igennem de første hårde timer på boardet

Hav styr på sikkerheden

Der er selvfølgeligt risici forbundet med at sejle rundt på havet. Derfor er det vigtigt at have nogle sikkerhedsmæssige foranstaltninger på plads. Dette gælder selvfølgeligt hver eneste gang, du skal stå på paddleboard, men det gælder måske særligt den første gang, fordi du er på udebane.

Man bør aldrig gå på vandet alene, men bør i stedet altid have mindst én ven med på vandet. Du bør også kun gå på vandet, hvis vejret er godt og sigtbart, og der ikke er alt for voldsomme bølger. Endeligt kan det være en rigtigt god idé at have en person i land, som kan holde øje med, hvad man laver ud på vandet. Hvis noget går galt, kan personen så komme stand up paddlerne til undsætning.

Husk solbeskyttelse

Hvis solen er hård og bagende, kan man risikere at blive meget solskoldet, når man står på baddleboard. Det skyldes, at der ikke er nogen skygge på havet, samt at vandet kan fungere som en slags spejl for soltrålerne. Du bliver altså ikke kun ramt af uv-stråling, når solstrålerne rammer dig fra oven. Du bliver ramt endnu en gang, når solstrålerne bliver reflekteret i vandet og sendt op i vejret igen. Derfor bør du huske vandfast solcreme med en høj uv-faktor.

Menu
Top