5 tips til at komme godt i gang med at træne derhjemme

Nyt år - nye motionsvaner

​​​​​Julen er for de fleste fyldt med festligheder, glæde, men måske også lidt for meget god mad, søde sager og alkohol.

Et nyt år er en ny begyndelse, og januar er den periode, hvor vi gerne vil sætte nye livsstilsjusteringer i gang. 

Med januar byder vi ikke kun det nye år velkommen - det er også en tid til eftertanke og for mange også med nye sundhedstiltag og nye vaner.

Et af de mest populære nytårsforsætter er at skulle dyrke mere motion i det nye år, men det kan være svært at ændre vaner.

Nogen melder sig ind i et motionscenter, men du kan også få en udmærket motion derhjemme. Det vigtigste er, at du er motiveret for at ændre dine vaner, for motion er nemlig også en vane.

Al motion og bevægelse er selvfølgelig bedre end ingenting, men er målet at gøre noget godt for både det fysiske og det mentale helbred, er det en god idé at dyrke motion regelmæssigt.  

Hvis du har en travl hverdag med fx børn og job, og har behov for at kunne træne på skæve tidspunkter, ja, så er hjemmetræning perfekt til dig. Træningen kan du udføre på alle tidspunkter af døgnet, fx når børnene sover, eller kyllingen er i ovnen, og som en ekstra gevinst, undgår du at spilde tid på transport eller skal have børnene passet under træningen.

Sådan kommer du i gang med motion derhjemme

Hvis du skal lykkes med projektet, kan du måske bruge følgende tips:

  1.          Start med at lave en træningsplan, som du skriver ind i din kalender. Vælg de dage og de tidspunkter, der passer bedst til din daglige rutine, og skab struktur i din plan. Det kan hjælpe med at holde dig motiveret.
  2.          Hvis du ikke har trænet før, kan du sagtens starte med at lave øvelser som squats, push-ups og planken. Det kræver ingen redskaber - kun din krop og en træningsmåtte.
  3.          Invester eventuelt i godt hjemmetræningsudstyr, når du er kommet lidt ind i de nye motionsvaner. Det kan anbefales at købe træningsudstyr, der giver mulighed for at træne flere forskellige muskelgrupper som fx håndvægte, og kettlebells. 
  4.          Lav dit eget træningshjørne derhjemme i stuen, i soveværelset eller et andet run, hvor der er god plads til at røre sig. 
  5.          Find et online træningsprogram. Du kan finde mange online træningsprogrammer. Programmerne guider dig gennem et træningsprogram, og mange er endda helt gratis. Det er en god ting at følge instruktionerne og udføre øvelserne korrekt, så du undgår skader. 

Husk, at det er langt bedre at starte ud med en overkommelig plan, for så at øge træningsmængden senere hen.

Hvis du er blevet motiveret til at købe træningsudstyr, så findes der et bredt udvalg af udstyr til hjemmetræning.

Motivation

Det kan være lidt sværere at tage sig sammen til motion, når man ikke skal mødes med andre fx et hold og en træner. 

Fordelen ved at træne derhjemme er, at du kan udføre din træning på langt kortere tid end i træningscentret. Der findes fx forskellige apps, som giver dig et træningsprogram til hele kroppen, som du kan udføre på kun 7 minutter. Måske kan du også prøve at lokke familien med, så I kan inspirere hinanden til at træne sammen og måske lave en konkurrence ud af planken eller hvor mange armbøjninger, de enkelte kan tage. 

Til dig +50

Det kan være, at du elsker at stå på ski - eller balancen er måske generelt blevet lidt dårligere - så husk at træne fleksibilitet og balance.

Anskaf dig et balancebræt, som er helt perfekt til at styrke din balance. Balancebrættet styrker og træner balance- og koordinationsevnen, som er altafgørende for, at muskler og led ikke udsættes for overbelastning.

Alternativt kan du øve dig i at så på ét ben med lukkede øjne eller stå på ét ben, mens du børster tænder, eller prøv at skrive ugedagens navn med fødderne i luften. Du vil blive forbavset over, hvor svært det er.

Beroligende yoga

Yoga er også en motionsform og er samtidig magi for krop og sind. Yoga er samtidig en motionsform, som kan dyrkes uanset alder, køn og smidighed. Yoga er også godt for koordinations- og balanceevnen, muskler og led opbygges og blodcirkulation, kredsløb og nervesystem forbedres, så du vil opleve fornyet energi og overskud. 

Yoga kræver ingen træningsudstyr udover en god yogamåtte. Det er vigtigt at kunne holde balancen, når man dyrker yoga, og derfor er det vigtigt, at måtten ikke er for tyk, så du bedre kan mærke underlaget.

Helbredsmæssige fordele

Udover måske at komme med med nogle kilo og blive mere bevægelig i kroppen, har motion mange helbredsmæssige fordele:

  • Motion styrker vores immunforsvar.
  • Motion er en forebyggende faktor i forhold til at udvikle diabetes 2.
  • Motion er godt for dit kolesterol. Når man bruger sine muskler, kan det løfte det gode HDL-kolesterol, som beskytter vores hjerte, og dermed nedsætte risikoen for åreforkalkning og hjertedød.
  • Regelmæssig motion giver mere energi i dagligdagen.
  • Motion kan give dig en tungere og bedre søvn.
  • Motion kan styrke din ryg og nedsætte risikoen for diskusprolaps, ligesom muskel, sene- og ledbåndsfunktionen bedres, når du bruger ryggen rigtigt. 
  • Motion har en positiv indflydelse på stofskiftet og på hormonsystemet.

Det er aldrig for sent at starte

Det bedste er selvfølgelig, hvis man har været fysisk aktiv hele livet, men selv om du har været inaktiv i mange år, er der stadig en masse helbredsmæssige fordele ved at starte på en mere aktiv livsførelse nu. Ved at leve et fysisk aktivt liv, kan vi se frem til flere leveår uden sygdom, og det er jo ikke uvæsentligt.

Sundhedsstyrelsen anbefaler i øvrigt at lade kroppen arbejde hver dag og dagligt dyrke 30 minutters almindelig motion dagligt for at forebygge alvorlige livsstilssygdomme som hjerte- karsygdomme, lungesygdomme, type 2 diabetes, og knogleskørhed. Det gælder unge som ældre.

Motionen skal selvfølgelig afpasses din fysiske formåen. Det kan være, at du har nogle skavanker, som gør, at der er øvelser, du ikke kan lave. En god ide kan være at kontakte en fysioterapeut og få lagt et program, inden du eventuelt går i gang med hjemmetræningen. 

Vær aktiv for din egen skyld

En god ide er at lægge mærke til, hvordan du har det, før du begynder at træne, og hvordan du har det efter træningen. Så vil du hurtigt finde ud af, hvorfor du skal blive ved med at holde fast i de gode vaner.

Når du er fysisk aktiv udskiller kroppen nemlig stofferne adrenalin, serotonin og dopamin, som alt sammen er naturlige lykkestoffer, som er med til at give et bedre humør - så det er bare med at komme i gang med det aktive liv.

Menu
Top